Saturday, May 25, 2013

Third Grade Student

Introduction to Third grade student:

In this article we are going to discuss about third grade student math solving problems. Third grade student math solving problems are easy to understand and solve. The following topics are studied in the grade third.

Addition
Subtraction
Multiplication
Division
Place value
Third grade student math solving sheets examples and practice problems with solutions are given below.


Third grade student – Example problems:


Example 1:

Add the five digit numbers given 55649 + 21453

Solution:

5 5 6 4 9

2 1 4 5 3 +

-----------------

7 7 1 0 2

-----------------

The addition solution is 77102

Example 2:

Perform the subtraction of the given five digit number 81928 – 47256

Solution:

8 1 9 2 8

4 7 2 5 6 –

-------------

3 4 6 7 2

-------------

The subtracting solution is 34672

Example 3:

Add the given decimal digits given 45.35 + 21.32

Solution:

4 5.3 5

2 1.3 2 +

------------

6 6.6 7

------------

The adding decimal solution is 66.67

Example 4:

Subtract the decimal values given 78.98 – 52.65

Solution

7 8.9 8

5 2.6 5 –

---------------

2 6.3 3

----------------

The subtracting decimal solution is 26.33

Example 5:

Multiply 7.8 x 3.2

Solution:

7.8

3.2 x

-------

156

234   +

-------------

2 4.9 6

--------------

The multiplication solution is 24.96

Example 6:

Decimal multiplication: 0.07 by 1.2

Solution:

Primarily we start with 0.07 * 1.2

Multiplying without decimal points, we get 7 * 12 = 84

We place decimal places:

0.07 has the two decimal places

1.2 has one decimal place

Final answer has three decimal points are 0.084

The decimal multiplication solution is: 0.084


Third grade student – practice problems:


Problem 1: Add the given decimal digits given 75.32 + 31.58

Problem 2: Multiply 9.8 x 4.2

Problem 3: Perform the subtraction 45624 – 21983

Problem 4: Add 87123 + 12456

Problem 5: Subtract 97. 86 – 31.24

Problem 6: Decimal multiplication 0.08 * 10

Third grade student – answer key:

Problem 1: 106.90

Problem 2: 41.16

Problem 3: 23641

Problem 4: 99579

Problem 5: 66.62

Problem 6: 0.008

Thursday, May 23, 2013

Solve Math Student Solutions

Introduction to solve math student solutions:

Mathematics is a vast area.Some of the main branches of mathematics are algebra, geometry, trigonometry and calculus. There are  number of math problems available under these branches for the students. In this article solve math student solutions, we are going to solve for some basic math solutions which are useful for the students. In addition, some practice problems are given to solve.

Having problem with Derivative Trigonometric Functions keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

Solved examples for math solutions:


Example 1:

Andrew bought a camera for `$` 100 and he sold it for `$` 110. Find the gain amount.

Solution:

cost price of camera  =  $ 100

selling price of camera  =  $ 110

Gain   =  selling price - cost price

=  110 - 100

=  $ 10

Example 2:

Find  the area of circle if the radius is 79 cm.

Solution:

Area of circle  =  `pi` r^2

=  3.14 (79)2

=  3.14 * 6241

=  19596.74 cm^2



Example 3:

Spears bought an ornament that costs `$` 1000. If the sales tax rate is 10%. What is the total amount she must pay for the ornament?

Solution:

Sales tax  =  10% of the price tax

=  10%  x  1000

=  0.10 x  1000

=  100

Final price  =  price before the tax + sales tax

=  1000+ 100

=  $ 1100

Example 4:

A basket contains 750 eggs. 680 were not broken. What percentage of the eggs were broken?

Solution:

Total number of eggs          =  750

Number of eggs not broken =  680

Number of eggs broken     =  750 - 680

= 70

Percentage of eggs broken   =  `<< 70/750>>`  x 100

=  `<< 7/75>>` x 100

=  9.3

Example 5:

Find the area and perimeter of rectangle, if the length is 35 m and breadth is 15 m.

Solution:

Area of rectangle  =  l * b

=  35 * 15

=  525 m^2

Perimeter of  rectangle  =  2 ( l + b )

=  2 ( 35 + 15 )

=  2 ( 50 )

=  100 m


Practice problems to solve:

1) Sarah bought a ring for `$` 1800 and she sold it for `$` 1880. Find the gain amount.

Answer: Gain =  `$` 80

2) Find  the area of circle if the radius is 16 cm.

Answer: Area =  803.84 cm^2

3) Mercy bought an ornament that costs `$` 1700. If the sales tax rate is 9%. What is the total amount she must pay for the ornament?

Answer: Amount = `$` 1853

4) A basket contains 200 eggs. 180 were not broken. What percentage of the eggs were broken?

Answer: Percentage = 10

5) Find the area and perimeter of rectangle, if the length is 28 m and breadth is 7 m.

Answer: Area = 196 m^2   Perimeter = 70 m

Student Teaching Requirements

Introduction to student teaching requirements:

Here given the student teaching requirements is the basic teaching requirements needed to students to practice as a teacher. Student teaching requirements are to make the students understand the concepts and help the students to learn in every concepts. Here for student teaching requirements we let us see problems solved by teachers for the given article student teaching requirements.


Student teaching requirements:


Basic algebra problems:

Example 1 :
What is the sum of 7 and 8? Express this statement by using place holder.
Solution :

We can write this statement, in short, as
7 + 8 = ?.

The answer for this problem would be 7 + 8 = 15.

Example 2 :
What number added to 10 will give 15?
Solution :
It is 10 + x = 15

Example 3 :
Rabi has 18 rupees. She buys vegetables for 8 rupees. Find the remaining amount she will have in her hands.
Solution :
We can write it as 18 – 8 = ?

The answer for this problem would be 18 - 8 = 10.

Example 4 :
Find the product of 5 and 12
Solution :
5 × 12 =?

The answer for this problem would be 5 × 12 = 60.

Example 5 :
When a number is multiplied by 4, the product is 116
Solution :
x × 4 = 116.

x = `116 / 4` = 29.


Student teaching requirements:


Example 6:
What is the sum of 9 and 10? Express this statement by using place holder.
Solution:

We can write this statement, in short, as
9 + 10 = ?.

The answer for this problem would be 9 + 10 = 19.

Example 7:
What number added to 12 will give 17?
Solution:
It is 12 + x = 17
The answer would be x = 17 - 12 = 5.

Example 8:
Rabi has 28 rupees. She buys vegetables for 12 rupees. Find the remaining amount she will have in her hands.
Solution:
We can write it as 28 – 12 = ?

The answer for this problem would be 28 - 12 = 16.

Example 9:
Find the product of 6 and 12
Solution:
6 × 12 =?

The answer for this problem would be 6 × 12 = 72.

Example 10:
When a number is multiplied by 4, the product is 84
Solution:
x × 4 = 84.

x = `84 / 4` = 21.

Tuesday, May 21, 2013

Student Learning Variables

Introduction to student learning variables:

A variable is some alphabet or combination of alphabet that has the stable value. For example, the weight of  the tables is variable. In arithmetics, one alphabet variables can be represented as a, b, c, and t. Variables with related position are state with following alphabets. The areas of triangle can be state as x, y, z. In this article, we are going to see about students learning variables.


Types of Variables in student learning variables:

Let us see about student learning variables,

There are several types of variables, to student to learn about variables.

Quantitative
Qualitative
Independent variables
Dependent variables

Explanation about student learning variables


Let us see about student learning variables,

Learning Quantitative:

Variables are important because they let quantitative interaction to be declared in a common way.
If we be required to use real values, then the relations would only affect in a more narrow set of situation.
For case:

Height, weight, age, and marks on an exam.

Learning Qualitative:

The qualitative variables do not contain the ordinary sense of ordering. It can be implicit to show numeric but their information are meaningless, as in true=1, false=2.
For Case:

Qualitative variables are hair color, religion, favorite movie, and so on.

The principles of a qualitative variable do not mean a numerical ordering.
Values of the variable "religion" vary qualitatively; no order of religions is indirect.
Qualitative variables are sometimes referred to as definite variables.
Values on qualitative variables do not mean order, they are simply category.
Learning Independent variables:

It is a variable in an expression, whose values create up the field.
In extra words, an independent variable in an expression may have its value generously select anyway the values of some other variable.
For Case:

In the equation x = 17y + 9, the independent variable is y. The variable y is not independent, for the reason that it depends on the value selected for y.

Is this topic Variable Calculator hard for you? Watch out for my coming posts.

Learning Dependent variables:

Variable whose value depends on the importance of one or more independent variables.
For Case:

In a = 19b, a is the dependent variable, as its value depends on the value of b.
In R = 9P2 – 7Q3, R is the dependent variable.

Free Fractions Study Guide

Free Fractions Study Guide:

These articles we are discussing about free fractions study guide solving problems. A fraction is a number that can represent part of a whole. The earliest fractions were reciprocals of integers: ancient symbols representing one part of two, one part of three, one part of four, and so on. A much later development were the common or "vulgar" fractions which are still used today (1/2, 5/8, 3/4 etc.) and which consist of a numerator and a denominator. (Source – Wikipedia)

Free fractions study guide problems solve for simple addition fraction, multiplication fraction, subtraction fraction and dividing fraction.


Free fractions study guide-Example problems:


Example 1:

Add the fractions `8/20` + `7/20`

Solution:

The given two fractions are `8/20 ` + `7/20`

Here both the fractions have equal denominators, so take the common denominator, here 20

= `8/20` + `7/20`

Add the numerators directly = 8+7 = 15.

= `15/20`

The addition fraction solution is `3/4` .

Example 2:

Subtract the fractions `4/5 ` – `3/4`

Solution:

The denominator is different so we have to take least common denominator (lcd).

LCD = 5 x 4 = 20

`(4 xx 4)/ (5 xx 4)` = `16/20` and `(3 xx 5)/ (4 xx 5)` =` 15/20`

`16/20` – `15/20`

The denominators are equals

So subtracting the numerator directly = `(16-15)/20`

Simplify the above equation we get =` 1/20`

Therefore the final answer is `1/20`

Example 3:

Multiply the fractions` 2/3` x `6/3`

Solution:

The given two fractions are `2/3` x `6/3`

Multiply the numerators; we get 2 x 6 = 12

Multiply the denominators; we get 3 x 3 = 9

= `12/9`

The multiply fraction solution is `4/3`

Example 4:

Dividing fraction:

`4/2` divides `2/4`

Solution:

First we have to take the reciprocal of the 2nd number, and then multiply with the second one

Reciprocal of `2/4` = `4/2`

`4/2` x `4/2`

Multiply the numerator and denominator

`(4 xx 4)/ (2 xx 2)`

Simplify the above equation we get

= `16/4`

Therefore the final answer is 4

Having problem with Fractions Calculator keep reading my upcoming posts, i will try to help you.

Free fractions study guide-practice problems:

Problem 1: Add the two fraction `6/15` +` 4/15`

Solution: `2/3`

Problem 2: Subtract two fractions `5/5` –` 2/5`

Solution: `3/5`

Problem 3: multiply two fractions` 3/4` x` 3/4`

Solution: `9/16`

Problem 4: Dividing two fractions` 3/2` and `4/2`

Solution:` 3/4`

Monday, May 20, 2013

Distance Measuring Devices

Introduction to distance measuring devices:Distance means that,  the length of two end points or distance between two objects. Distance measuring devices in a one of the instrument of finding length or distance. More devices are available to find the distance. Not only devices having standard formulas for finding the distance.


Concept for distance measuring devices:


Distance measuring devices:

Rulers (longer ruler, Shorter ruler)
Tapes
Distance formula
We have two standard formulas for finding the distance.

(1)   Finding the distance from two points

(2)   Finding distance from speed and Time

Finding the distance from two points:

Two points are (x1, y1) and (x 2, y2)

Distance, d = √ (x2-x1) + (y2-y1)

Finding distance from speed and Time:

If we have to know the speed and time, calculate the distance using formula

Distance, d = Speed * Time

Basic concepts of distance measuring devices:

Units for distance:

Millimeter.
Meter.
Centimeter.
Kilometer.
These all are measuring length of the distance.

I have recently faced lot of problem while learning Measure Circumference, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

Structure for distance measuring devices:


Ruler:


Ruler is a one of the distance measuring instrument used engineering sides, building construction sides, carpentry sides. More type of rulers is available .Desk ruler, shorter ruler, longer ruler. Desk ruler was mainly used for carpentry applications. Shorter and longer ruler is used to measuring the textiles fields, Student study for geometrical application.

Each and every Length of distance represented by the units. It may be meter, centimeter, kilometer. Each individual unit’s ruler are having for finding the distance. We can easily convert the units of distance from centimeter to meter, meter to kilometer.

Finding the distance between two objects using ruler:

1. In first we positioned the ruler on starting point of the object.

2. After then mark the ending point of the object and starting point of object.

3. Then measure the continues length of distance.

Tape:

Tape is a one of the distance measuring device, It should not having the straight edge instrument but ruler have the straight-line edge instrument.Tapes are mainly used for finding the length of fields ,clothes, walls .

Friday, May 17, 2013

How To Use Fractions in Math

Introduction for How to use Fractions in Math:
A fraction (from the Latin fractus, broken) is a number that can represent part of a whole. The earliest fractions were reciprocals of integers: ancient symbols representing one part of two, one part of three, one part of four, and so on. A much later development were the common or "vulgar" fractions which are still used today (½, ?, ¾, etc.) and which consist of a numerator and a denominator.

Source – Wikipedia.


How to use Fractions in Math -Type 1:

We can use the fractions in math by the following types.

Math -Example 1:

Addition of two fractions: `1/12+1/12` .

Solution:

Step 1:

From the given fractions the denominators are same.

Step 2:

Adding the numerators and use the same denominators.

= `1/12+1/12`

= `(1+1)/12`

Step 3:

By simplifying the fractions

= `2/12`

= `1/6` is the solution for them.

Math-Example 2:

Subtraction of two fractions: `5/24-10/13` .

Solution:

Step 1:

The LCD for the denominators 24, 13 is 312.

Step 2:

Multiplying and subtracting the numerators and use the same denominators.

= `(13*5)/312-(24*10)/312`

= `(65-240)/312`

Step 3:

By simplifying the fractions

=` -175/312` is the solution for them.

Math-Example 3:

Simplify the two fractions: `(23x)/13-(29x)/18` .

Solution:

Step 1:

LCD for the denominators 13 and 18 is 234.

=` (18*23x)/234-(13*29x)/234`

= `(414x)/234-(377x)/234`

Step 2:

Simplify the numerators.

= `(414x-377x)/234`

Step 3:

Subtract the numerators.

= `(37x)/234` is the solution.

I have recently faced lot of problem while learning Equivalent Fractions Definition, But thank to online resources of math which helped me to learn myself easily on net.

How to use Fractions in Math - Type 2:


Example 1:

Compare two fractions which are smaller: `11/9` or `23/17` ?

Solution:

Step 1:

LCD for the given denominators 9, 17 is 153.

Step 2:

Multiply the fractions as `(17*11)/153` and `(9*23)/153` .
Step 3:

The solutions for them as

`187/153` and` 207/153`

When comparing two fractions `11/9` is smaller.

Example 2:

Compare two fractions which are greater: `26/12` or `32/15` ?

Solution:

Step 1:

We can convert the given fractions in to decimal form.

Step 2:

Divide the fractions as (26÷12) and (32÷15).

Step 3:

Now we get the solutions for the given fractions.

`26/12` = 2.166 and `32/15` = 2.133

When comparing two fractions `26/12` is greater.